H. van den Bussche
 
velomaker Vandenbussche
foto 284-006 beschikbaar gesteld door Antje Sierdsma - Luinenburg
 
Velomaker H. Van Den Bussche woonachtig aan de Vlaamse Kaai 77 te Antwerpen schrijft op 30 september 1920 een brief naar Jan en Froukje Luinenburg-Kramer in Wijckel. Het pas getrouwde stel Luinenburg (6 mei 1920) woonde op een boerderij tussen de Bargebek en Wijckel. De huidige Menno van Coehoornweg 31.
Hij verteld in zijn brief naar Wijckel uitgebreid over de uitbraak van mond- en klauwzeer in België. De veepest die ook in Nederland heerste. En van een tragisch ongeval in de familie. Rondom Antwerpen worden in die tijd regelmatig hulzen van granaten gevonden. De koperen hulzen worden opgepoetst op de schoorsteenmantel gezet. Soms staan deze granaten nog op scherp. Een van deze granaten valt op de grond en ontploft. Hierdoor moeten twee familieleden hun benen missen. Door de ontploffing wordt een deel van de verdiepingsvloer weggeslagen. Ook de onderburen hebben twee zwaargewonden te betreuren.
Verder vertelt hij over hun oudste zoon die tijdens de oorlog in Ostende verbleef en op de foto staat ter hoogte van het achterwiel. Op de vensterbank staat de kleine Germaine. De twee mannen zijn H Van den Bussche en zijn broer. H. van den Bussche vraagt in de brief de groeten te doen aan de families Jacob Betzema (wonende op Harich 19) en Pieter Roskam (wonende op Harich 17). De brief is ondertekend met Anna en H. van den Bussche.
 
Zover we nu kunnen achterhalen is de relatie met Vandenbussche als volgt geweest: de ouders van Froukje Kramer (Luitjen Kramer en Rinske Dijkstra) woonden in de periode van de internering van de Belgen (1914-1918) in Harich (huisnummer 18) nabij de Bels (huisnummer 24). Soldaat Vandenbussche was geïnterneerd op de Bels. Het kan ook zijn dat Vanden Bussche bij de familie Kramer in woonde.
In het bevolkingsregister van de gemeente Gaasterland vinden we 2 geboorteaktes en een overlijdensakte met als aangever Henricus van den Bussche.
Op 6 september 1916 wordt de tweeling Magdalena Maria en Germaine Constantia geboren. De ouders zijn Henricus van den Bussche, magazijnbediende (30 jaar oud), en Anna Maria Poelmans uit Antwerpen. Op 3 oktober 1917 wordt een doodgeboren kindje aangegeven bij de burgerlijke stand.
Dit zou H van den Bussche van de brief en de foto's kunnen zijn.
twee Belgen in Harich
foto 284-001 beschikbaar gesteld door Antje Sierdsma - Luinenburg
Op de achterzijde van deze foto staat alleen: "twee Belgen". Het zou kunnen zijn dat hij genomen is bij de Bels in Harich en dat soldaat Vandenbussche één van de twee Belgen is.
meer informatie over de Bels is te vinden onder deze link
 
Henri van den Bussche
poëziealbum beschikbaar gesteld door J Fekken-Luinenburg uit Oudehaske
Henri van den Bussche schrijft op 8 januari 1915 een versje in het poëziealbum van Froukje Kramer. Op dat moment was hij geïnterneerd bij van der Goot op de hoeve Welgelegen te Harich.
 
vandenbussche
brief 284-008 beschikbaar gesteld door Antje Sierdsma - Luinenburg
Het contact na de oorlog bleef. Ook na het huwelijk van Froukje Kramer met Jan Luinenburg.
enveloppe afzender, brief bladzijde 1 en 4, brief bladzijde 2 en 3
 
laatste wijziging: 15 augustus 2014