Balk, Lytse Side 10; Koelstra en Dölle
 
Koelstra en Dölle
bron: foto 219-015 beschikbaar gesteld door de familie Dölle
 

Een groot deel van de geïnterneerde Belgische militairen verblijft in barakken op het terrein van de voormalige steenfabriek in Rijs. Een aantal vindt werk bij diverse bedrijven in de zuidwesthoek. Bij de firma Koelstra & Dölle aan de Lytse Side in Balk werken drie Belgen zoals achter op de kaart geschreven is door firmant Jan Hessel Dölle (1876-1972). Wie dat zijn is moeilijk te achterhalen. Naast de Belgen staan er bij een grote vijzel  9 arbeiders en geheel links medefirmant Hendrik Koelstra (1872-1950) op de foto. De foto is genomen voor de fabriek aan de Lytse Side in Balk.  De firma maakte vijzels en plaatste vanaf circa 1910 Amerikaanse windmotoren van merk Herkules in deze regio.

 
Koelstra en Dölle
bron: archief Tresoar foto 104301
Werknemers van de firma Koelstra aan de Lytse Side te Balk. Links staand op een kist is Piet Mous (monteur), Kaprio, een Belgisch vluchteling (plaatwerker). De man bij de moterfiets is Gabriël, een Belgisch vluchteling (monteur). De man met steeksleutel Ype ?? en daarachter ??. De man met bolhoed is Adriaan Fahner de boekhouder van de firma. Daarnaast met grote snor is Hielke Tromp (plaatwerker). Daarachter Jan Jongstra (monteur). Rechts achter het hek Jan Steensma, (plaatwerker) . Knielend op de voorgrond Stoffel Wagenaar (leerling draaier)
 
windmotor  
Hercules windmotoren
bron: Nieuwsblad van Friesland; Hepkema's van 21 mei 1910
 
<<< De in circa 1915 opgeleverde windmotor aan de Sânpoel onder de Wijckeler Ywert; foto 044-001 beschikbaar gesteld door Doede Deinum
 
meer informatie over deze historische locatie is de vinden op www.langsdeluts.nl